Panduan Bisnes di Shopee

Panduan Bisnes di Shopee - Assalamualaikum dan Hai, apa khabar semua? Kali ini saya nak kongsi tentang Panduan Bisnes di Shopee ianya lebih kepada cara jual barang di shopee. Pasti anda tahu tentang shopee kan? Marketplace yang tengah meningkat naik sekarang.

Shopee adalah marketplace yang telah dibuka dalam pasaran Malaysia pertengahan 2015.  Berkonsepkan marketplace shopee mampu bersaing dengan lazada dan juga lelong. Saya juga antara yang suka membeli di Shopee. Dah banyak barang saya beli di shopee antaranya phone Redmi Note 5A Prime tu.

Paling menarik di Shopee, pelawatnya sangat ramai. Secara kasar bilangan pelawatnya dianggarkan seramai 15 juta orang sebulan. Iaitu kira-kira 500,000 orang sehari.

trafik pelawat di shopee
Trafik Pelawat di Shopee


Apa yang lagi best pasal shopee ni pelawat di shopee adalah golongan yang mempunyai keinginan membeli yang tinggi. Sebab itulah mereka masuk atau buka apps Shopee sebab nak beli barang. Jadi sama ada anda penjual atau dropship sekalipun memang saya galakkan anda belajar cara jual barang di shopee malaysia.

Jika anda nak jual barang di shopee anda mestilah daftar terlebih dahulu di laman web shopee atau boleh muat turun apps shopee di phone dan daftar.

Rahsia Cara Menjual di Shopee Malaysia

Pertama
Anda kena tahu mendaftar akaun di Shopee, cara nak masukkan barang hinggalah sampai kepada nak pos barang tu kepada pembeli.

Kedua
Cara mendaftar dan set kedai anda. Sama ada menggunakan apps atau browser di komputer.

Ketiga
Cara masukkan produk ke dalam kedai Shopee anda. Teknik pemilihan gambar dan description.

Keempat
Cara nak menguruskan order!. Ini pun penting juga! Bila dah dapat order, macam mana nak bungkus? Borang apa nak print? Macam mana kalau tetiba stok habis pula?

Kelima
Cara Setel Problem Barang Tak Sampai/ Rosak. Dari beratus-ratus barang yang kita hantar kepada pelanggan, mungkin akan ada 1-2 yang rosak atau gagal diterima oleh pihak pelanggan.

Keenam
4 Teknik Promosi yang boleh anda gunakan di dalam Shopee untuk mempromosikan kedai anda ke tahap maksimun agar lebih ramai yang akan nampak kedai dan produk anda.

Ketujuh
Cara dapatkan produk untuk di jual.

Kelapan
Anda tiada modal untuk beli & simpan stok produk? Juga jangan risau! Ada 3 kaedah niaga yang mana, ianya tidak memerlukan anda untuk menyimpan stok untuk mula berniaga di Shopee.

Pelajari kesemua teknik berniaga di shopee melalui Panduan ini : Baca disini.

16 Sebab Anda Perlu Berniaga di Shopee

bisnes di shopee malaysia
Berniaga di Shopee


Jom muat turun PERCUMA 16 sebab anda perlu berniaga di Shopee. Ikuti step muat turun.

STEP 1 : Sila ke laman web ini.

STEP 2 : Skrol sehingga jumpa Ebook seperti gambar di atas.

STEP 3 : Masukkan nama dan email

STEP 4 : Cek inbox email anda

STEP 5 : Klik link yang di beri untuk pengesahan.

STEP 6 : Cek sekali lagi inbox untuk dapatkan link muat turun.

STEP 7 : Muat turun melalui link yang di beri.


Ok selamat mencuba.


Borong Barang China Online di Web 1688

Borong Barang China Online di Web 1688. Hai apa khabar pembaca semua? Masih konsisten dengan bisnes borong barang dari china?


Kali ini saya nak kongsikan lagi tentang supplier barang china. Tapi kali ini bukan tentang website Taobao. Kali ini saya nak share tentang website 1688.

borong barang china di website 1688
Borong Barang China di Website 1688

Laman web 1688, satu lagi laman web yang menjadi tumpuan pemborong barang china secara online. Kalau di Taobao ia sesuai bagi anda yang baru nak belajar memborong tapi di website 1688 ia lebih kepada mereka yang dah mahir yang mahu borong barang dari china dengan lebih banyak dan murah.


Bagi yang dah mahir dengan website Taobao bolehlah mencuba laman web 1688. Tapi anda jangan abaikan apa yang saya kongsikan supaya anda tak ditimpa kerugian jika memborong di web 1688.

Borong Barang China Online di Web 1688

Untuk makluman anda, pada awalnya web 1688 ditubuhkan kepada pemborong dari china memborong barang di china untuk diniagakan.


Untuk beli barang di website 1688, anda tak boleh beli minima 1 unit. Paling tidak pun anda boleh borong 10 unit ke atas.


Berbeza dengan website Taobao, kalau nak beli barang-barang dari supplier di website 1688 ni, kita mesti kena guna agen. Agen ni kira macam orang tengah la.


Sebabnya, website ini sebenarnya, adalah khas untuk peniaga-peniaga di China sahaja. Supplier yang jual barang-barang di website ini, hanya buat penghantaran dalam negara China sahaja.


Mereka tak layan dan tak terima order jika kena hantar barang ke luar negara.. iaitu luar dari China.


Jadi, untuk mengatasi masalah ini... kita kena pakai agen yang tinggal di China. Bermakna anda kena ada agen jika nak borong barang china di website 1688. Jadi anda kena cari agen yang betul-betul boleh dipercayai.


Jadi untuk tidak memeningkan anda, anda boleh rujuk Panduan 1688.


Dalam ebook Panduan 1688 ini, anda akan diajar langkah demi langkah, dari mula daftar, cari barang, deal dengan penjual, beli menerusi agen hinggalah barang nak beli tu sampai ke depan pintu rumah


Memang complete semuanya. Jadi bagi anda yang nak borong barang dari china di website 1688, saya sangat galakkan anda baca dulu berkenaan panduan ini di website rasmi ini.


Sekian sahaja dari saya.


Panduan Bisnes Bakeri Dari Rumah Yang Menguntungkan

Panduan Bisnes Bakeri Dari Rumah Yang Menguntungkan. Seronoknya kalau kita boleh menjana pendapatan RM500 hingga RM2000 sebulan hanya dari rumah. Lagi best kalau boleh buat secara sampingan hanya dari rumah. Bukankah itu sudah dapat membantu kehidupan kita betul tak. Asalkan cara yang kita guna adalah cara yang betul. Tak salahkan.

Tambahan pula kalau anda seorang suri rumah yang berhasrat ingin membantu meringankan beban suami. Zaman sekarang kos sara hidup semakin meningkat. Tak salah kalau nak ringankan beban suami dengan bekerja dari rumah. Tapi kalau tak ade idea susah jugak kan? Jadi apa kerja dari rumah yang boleh anda buat. Apa kata anda cuba mulakan bisnes bakeri dari rumah. Dengan bisnes bakeri anda boleh jual pelbagai kek dan juga kuih muih yang menguntungkan.

Bisnes Bakeri Dari Rumah Yang Menguntungkan

cara buat bisnes kek dari rumah

Dengan merujuk panduan bisnes bakeri anda boleh jual macam-macam jenis kek dan juga kuih muih. Yang menariknya anda boleh buat semua ini dari rumah. Tanpa perlu keluar rumah pun boleh jana pendapatan dengan bisnes bakeri. Tapi adakah anda dah cukup ilmu untuk mulakan bisnes bakeri dari rumah. Jangan fikirkan keuntungan sahaja. Lebih baik cari ilmu sebanyak mungkin sebelum mulakan bisnes bakeri.

Sebenarnya ada panduan bisnes bakeri dari rumah untuk anda belajar cara nak mulakan bisnes bakeri. Panduan ini ditulis olleh penulis yang berpengalaman luas dalam mengusahakan perniagaan bakeri dari rumah. Jadi anda jangan rasa ragu-ragu lagi.

Ilmu yang diajar dalam Panduan Bisnes Bakeri ini adalah panduan untuk anda memulakan perniagaan bakeri dari rumah. Tanpa perlu keluar untuk menjual. Hanya jalankan dari rumah sudah cukup. Yang menariknya tak perlu sewa kedai atau sebagainya. Buat sahaja dari rumah dan jual.

Perniagaan Bakeri Dari Rumah Menguntungkan

Dalam panduan bisnes bakeri, akan diajarkan juga cara promosi untuk mendapatkan pelanggan. Jangan risau, walaupun anda tak keluar menjual tetapi anda boleh dapatkan ramai pelanggan. Bagi suri rumah, menjalankan perniagaan sebegini dari rumah adalah sesuatu yang digemari oleh mereka kerana mereka boleh jana pendapatan sambil menguruskan anak-anak.

Antara hasil produk bakeri adalah seperti Cupcake, Muffin, Cheese Tart, Coklat Homemade, Kek Coklat, Kek Lapis, Kek Cheese, Fruit Tart, Roti Jala, dan pelbagai jenis Kuih-muih. Produk ini mempunyai permintaan yang sangat tinggi. Jadi tidak salah jika anda turut menjalankan perniagaan bakeri dari rumah. Rujuk Panduan Bisnes Bakeri Yang Saya Maksudkan Segera --> Panduan Bisnes Bakeri.

Modal Bisnes Bakeri

Panduan Bisnes Bakeri

BAB 1 : FORMULA 2M+2P

Ini adalah formula yang penulis gunakan untuk memulakan bisnes bakeri dari rumah. Ianya adalah formula yang membuatkan penulis terus bersemangat dan bermotivasi untuk meneruskan perniagaan bakeri dari rumah.

Di dalam bab ini juga, penulis berkongsi tip bagaimana untuk memilih produk bagi bisnes bakeri anda. Jika anda pening-pening tak tahu nak buat produk apa untuk bisnes bakeri anda, bab ini akan menjelaskan kepada anda tentang strategi pemilihan produk!

BAB 2 : DI MANA MAHU BELAJAR BAKERI?

Ok! Ini adalah bab untuk anda yang masih kurang mahir membuat pelbagai jenis kuih & kek (produk bakeri). Ada beberapa jenis kelas serta tempat yang boleh anda rujuk untuk belajar membuat produk-produk bakeri.

Ada yang berbayar dan ada juga yang percuma! Tapi.. sebelum pergi mana-mana kelas, kena tetapkan dulu kuih apa yang anda mahu belajar! Barulah tak sia-sia anda pergi belajar nanti.

BAB 3 : 4 LANGKAH MEMBUKA BISNES BAKERI

Minat & sebab dah ada, ilmu buat bakeri pun dah ada! Kini secara rasminya anda mahu memulakan perniagaan bakeri anda dari rumah!

Dalam bab ini penulis akan tunjukkan anda langkah-langkah untuk mendaftarkan perniagaan anda dan membuka akaun bank bagi perniagaan anda.

Ianya bukan sahaja penting untuk memastikan perniagaan anda mematuhi undang-undang, ianya juga dapat meningkatkan kredbiliti dan kepercayaan pelanggan terhadap perniagaan anda!

BAB 4 : SENARAI PERALATAN DAN KOS

Dalam bab ini, penulis telah menyenaraikan peralatan-peralatan yang anda perlukan untuk menjalankan perniagaan bakeri anda. Mungkin anda tidak perlukan semua peralatan tersebut, tetapi sekurang-kurangnya, anda tahu apakah kegunaan setiap peralatan serta berapakah kosnya.

BAB 5 : CARA MENGIRA & MENETAPKAN HARGA JUALAN

Ini adalah bab yang paling penting! . Ramai pengusaha bisnes bakeri tidak mengira harga kos dengan betul dan sekadar main agak-agak sahaja! Akibatnya, order dari pelanggan dapat banyak tapi duit untung tak nampak! Hanya sekadar dapat penat sahaja!

Ada 2 kaedah untuk menentukan harga jualan produk bakeri anda. Penulis akan tunjukkan kedua-dua kaedah pengiraan di dalam bab ini.

BAB 6 : TEKNIK PROMOSI

Sedap macam mana pun kuih anda, tetapi jika tiada siapa yang tahu dan beli! Maka ianya tidak membawa apa-apa makna!

Oleh itu, bab ini juga adalah antara bab yang terpenting untuk bisnes bakeri anda. Penulis akan senaraikan 8 kaedah promosi yang boleh anda gunakan untuk mempromosikan produk-produk bakeri anda! Ianya merangkumi kaedah promosi secara online dan juga offline.

BAB 7 : 5 KESILAPAN BISNES BAKERI

Setelah menjalankan bisnes bakeri ini dari rumah dan produk anda sudah mula mendapat perhatian dan permintaan. Ada beberapa perkara yang pasti akan anda hadapi.

Jadi, awas kepada 5 perkara ini! Jika anda tidak hadapi 5 perkara ini dengan betul, ianya mungkin akan mengugat perniagaan bakeri anda. Silap haribulan, anda mungkin akan berasa penat dan mahu berputus asa menjalankan bisnes anda.

BAB 8 : 9 CABARAN BISNES BAKERI & CARA MENANGANINYA

Walaupun anda hanya menjalankan bisnes bakeri dari rumah, jangan sangka ianya tiada cabaran!

Disini penulis menyenaraikan 9 cabaran yang mungkin akan anda perlu hadapi dan bagaimanakah cara untuk mengatasinya!
  1. Cabaran persaingan harga.
  2. Kenaikan kos harga barang mentah.
  3. Bahan mentah habis stok.
  4. Supplier stop bekalan!

BAB 9 : BAGAIMANA MENJANA RM2,000 SEBULAN

Dalam bab ini, penulis akan kongsikan strategi bagaimana untuk menjana pendapatan sekurang-kurangnya RM2,000 sebulan untuk perniagaan bakeri dari rumah yang anda jalankan.

Saya tunjukkan caranya dengan hanya menjual 2 jenis produk sahaja, anda sudah boleh mencapainya. Siap sekali ditunjukkan kira-kira untuk kos penghasilan produk serta target jualan yang perlu dilakukan.

BAB 10 : 10 TIPS EXTRA BISNES BAKERI

Ini adalah bab yang terakhir. Dalam bab ini penulis akan kongsikan 10 tips yang amat penting untuk memastikan produk yang hasilkan sedap, enak dan berkualiti tinggi .

Tips-tips yang diberikan adalah berdasarkan pengalaman sebenar penulis menjalankan bisnes bakeri sejak 6 tahun yang lalu. Anda mungkin tidak akan menjumpai tip ini di mana-mana tempat.


Jika anda berminat untuk mendapatkan ebook ini bolehlah terus ke pautan ini : Panduan Memulakan Bisnes Bakeri Dari Rumah


Bagaimana Cara Mulakan Bisnes Burger

Bagaimana Cara Mulakan Bisnes Burger. Bisnes Burger salah satu bisnes yang dah lama wujud kat Malaysia ni. Sehingga sekarang bisnes ini masih giat dijalankan memandangkan Burger antara makanan yang tidak asing lagi bagi rakyat di negara kita.

Memulakan bisnes burger atau apa jua bisnes makanan mestilah melihat kepada permintaan dalam pasaran. Di Malaysia permintaan terhadap burger sangat baik tapi bergantung pula kepada lokasi dan rasa burger yang dihasilkan. Burger yang dihasilkan mestilah sedap.

Sifat manusia yang mahukan makanan yang sedap itu sudah lumrah. Sedap itulah yang akan membawa kepada kepuasan dalam bab makan. Kalau tak sedap takde maknanya dorang nak jadi pelanggan tetap burger korang. Tambahan pula burger yang dihasilkan adalah dari resepi rahsia.

Bagaimana Cara Mulakan Bisnes Burger

Nak mulakan bisnes burger atau nak mulakan bisnes burger yang berjaya dan berkesan adalah dua perkara yang berbeza. Jadi anda boleh pilih nak jadi peniaga burger yang macam mana?

cara mulakan bisnes burger

Untung bisnes burger bergantung kepada bagaimana cara anda menjalankannya. Bermula dengan lokasi, bahan-bahan yang digunakan, resepi burger, aneka jenis burger dan layanan terhadap pelanggan.

Pilihlah lokasi yang tepat dan cuba hasilkan burger yang sedap. Untuk fasa permulaan anda kena pikat selera pelanggan untuk dapatkan pelanggan berulang. Cuba hasilkan resepi burger yang sedap. Boleh dapatkan feedback kawan-kawan ataupun ahli keluarga tentang rasa burger yang anda buat. Boleh belajar resepi burger sedap di pautan ini.

Berikut saya senaraikan pula apa yang perlu anda pertimbangkan dan buat untuk mulakan bisnes burger.

Cara Mulakan Bisnes Burger

1) Mestilah ada ILMU

Nak buat apa pun kena ada ilmu. Jangan main terjah je nak untung cepat.  Ilmu pemasaran, ilmu tarik pelanggan, kos bisnes burger, margin keuntungan, sumber untuk dapatkan bahan-bahan dan cara buat burger. Banyak kan ilmu yang anda kena ada? Jangan panik, boleh baca rujukan ini.

2) Pembekal

Mungkin anda jumpa banyak pembekal tetapi nak jumpa pembekal yang ngam dengan anda tu mungkin susah. Jangan bimbang, anda kena rajin buat kajian kat mana nak cari pembekal yang kosnya murah. Kenapa kena cari pembekal? Sebab anda perlukan bahan seperti minyak, daging, roti, sayur, telur dan banyak lagi. Anda boleh beli borong terus dari kilang.

3) Resepi Burger Sedap

Burger mestilah sedap supaya pelanggan suka. Bila dorang dah suka nescaya dorang akan jadi pelanggan tetap. Sedap itu kepuasan. Jadi kuncinya anda kena puaskan hati dorang. Untuk bersaing dengan peniaga lain, anda boleh hasilkan burger yang unik atau ada kelainan tersendiri. Boleh baca resepi burger ini untuk hasilkan burger yang unik.

4) Lokasi Strategik

Faktor kawasan memainkan peranan penting. Lokasi anda pilih mestilah tempat tumpuan orang ramai atau lebih bagus disitu takde peniaga burger yang lain. Misalnya di pasar malam, stesen bas, berhampiran dengan pasaraya atau mana-mana lokasi yang bagus.

5) Mental dan Fizikal

Yang ini adalah dari dalam diri korang sendiri. Mental dan fizikal kena kuat. Kalau tak separuh jalanlah jawabnya. Korang bukan sahaja kena uruskan bisnes, kena jadi tukang buat burger malah kena layan karenah pelanggan yang pelbagai. Tak nak pedas, tak nak bawang, daging nak garing, sos lebih, tak nak sayur dan macam-macam lagi yang korang kena hadap. Kena sabar, mental fizikal kena kuat.

7 Masalah Untuk Berniaga Burger

1) Tak tahu nak jadikan Bisnes Burger sumber pendapatan pasif

Ramai yang fikir bisnes burger tak boleh dijadikan pendapatan pasif tapi sebaliknya jika anda tahu ketika anda tidur sekalipun duit tetap masuk. Tak semestinya anda kena ada di gerai burger setiap masa.

2) Tak tahu nak mula dari mana

Cara nak mula bisnes burger susah bagi sesetengah orang sebab tak tahu langkah pertama. Masih tercari-cari sifu atau paling tidak sebuah panduan yang berbentuk begini untuk membantu anda.

3) Untung ke buat bisnes burger

Boleh untung ke dengan jual burger? Jangan salah anggap bahawa untung bisnes burger sangat kecil sebab anda boleh tingkatkan keuntungan dengan menggunakan cara ini.

4) Berapakah modal Bisnes Burger

Soalan yang membelenggu fikiran untuk memulakan bisnes burger. Anda sebenarnya kena buat pengiraan kos barulah anda boleh nampak berapakah modal permulaan.

5) Pengurusan bisnes burger

Bila dah ada bisnes mestilah kena uruskannya misalnya pengurusan alatan dan operasi sepanjang anda bisnes barulah boleh jana 3 hingga 4 angka sebulan.

6) Lokasi strategik

Lokasi bukan sekadar lokasi semata-mata sebalinya mestilah lokasi yang strategik. Nak letal stall burger kena buat kajian kat mana kawasan hotspot yang supaya gerai burger anda disedari dan dikenali.

Panduan Memulakan Bisnes Burger

Banyak juga beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan untuk memulakan bisnes burger atau dalam erti kata lain anda perlu ada ilmu dalam bisnes burger. Jadi apa kata anda baca panduan Rahsia Bisnes Burger ni oleh anak Datuk Chef Li ni : Panduan 5 Angka Dengan Bisnes Burger

cara dan panduan buat bisnes burger berkesan
Nak berjaya kenalah ada sifu dan belajar dari orang-orang yang berilmu supaya anda berjaya..

Banyak panduan bisnes burger yang didedahkan dalam ebook ni supaya anda berjaya dalam bisnes burger. Kalau anda nak tahu beberapa Rahsia Penting dalam bisnes buger ni cepat-cepatlah ke website Rahsia Bisnes Burger 5 Angka Sebulan

Membaca ebook ini adalah salah satu usaha anda untuk mempelajari selok belok cara mulakan bisnes burger. Semoga berjaya saya ucapkan. Terima kasih membaca artikel bagaimana cara mulakan bisnes burger.

Kenapa Dah Solat DHUHA Tapi Tak Dapat Yang Diidamkan?

Kenapa Dah Solat DHUHA Tapi Tak Dapat Yang Diidamkan?

Saya percaya, anda dah pun banyak sangat membaca buku rezeki, bermacam jenis buku tentang rezeki, download ebook atau beli macam-macam panduan cepat kaya, siap pergi macam-macam seminar kaya dan berjaya kan.

Dah banyak melebur, tapi pulangan? Belum seperti yang dimahukan. Masih belum berkesan. Sebabnya, anda tak tahu apa yang patut anda perbetulkan terlebih dulu.

Iaitu, asas WAJIB kenapa nak kaya, berjaya dan bahagia dari akar umbi!

Ya, Ia perkara asas pertama kena betulkan dahulu sebelum kita mulakan usaha untuk menjadi kaya, bahagia dan banyak rezeki. Bila ianya basic, ia terpakai sepanjang zaman.

Okay, saya terangkan serba sedikit asas. FORMULA pertama, Kenapa Buat Solat Dhuha Tapi Tak Dapat Rezeki Yang Diidamkan?

kenapa solat dhuha tak berkesan

Kenapa Kita Solat DHUHA Tapi Tak Dapat Yang Diidamkan?

Sebenarnya solat Dhuha banyak rakaat tu ada dibuat sampai 4,6, 8, 12, 16 tu. Bukan sebab kita nak minta rezeki itu, ini, atau nak tarik rezeki bagai. Tapi sebenarnya, kita buat Dhuha adalah sebab tanda kita bersyukur dengan rezeki yang Allah dah bagi.

Buat Dhuha sebab rasa syukur kita pada Allah SWT atas semua rezeki yang kita dah ada. Sebagai tanda bersyukur. Usah buat Dhuha sebab fikirkan rezeki yang masih belum dapat atau buat Dhuha sebab nak rezeki lebih banyak.

Kenapa makin banyak rakaat, makin luar biasa kesan dia? Sebab, makin banyak sujud, makin Allah suka. Makin banyak tunduk makin tinggi rasa syukur. Yang jadi rezeki datang  sebab amal Dhuha tu,  adalah disebabkan Firman ALLAH SWT Bermaksud, "jika kamu bersyukur" maka AKU tambah nikmatKU kepadamu. Allah SWT janji macam tu.

Sebab tu, Dhuha tu dikatakan tarik rezeki. Sesudah bersyukur, Allah tambahlah nikmat. Takdanya buat Dhuha sebab tu rezeki nak datang. Sebab tu ada yang buat Dhuha tak dapat apa-apa.

Sebab tak faham kenapa kena Dhuha. Duk ingat solat sunat dua rakaat je selama ini.Taklah. Dhuha itu sebagai tanda syukur kita sebenarnya. Itu saja. Jelas?

Saya jelaskan kat sini adalah formula asas bagi mereka yang nak KAYA, BAHAGIA dan banyak rezeki. Kenapa Dhuha formula asas? Kerana yang memberi rezeki itu adalah ALLAH SWT. Jadi kenalah tahu cara bersyukur yang betul dan cara mengambil hati yang MAHA KAYA lagi MAHA memberi rezeki.

Bukannya kena bekerja 24 jam cari rezeki.  Itu baru satu asas nak difahami, belum masuk lagi 110 LANGKAH untuk bantu SELESAIKAN MASALAH HUTANG, bebas KEWANGAN dan AMALAN-AMALAN yang boleh membuka pintu REZEKI yang paling ASAS yang ramai sangat terlepas pandang dan tidak ambil berat!

Sambungannya boleh rujuk di : Website Formula Tarik Rezeki


Kesimpulannya, kita buat dhuha adalah tanda kita syukur. Makin banyak kita syukur makin banyak rezeki Allah berikan. Bukan kah bersyukur juga salah satu cara jemput rezeki?

Kalau belum pernah buat dhuha apa kata kita mula dari sekarang. Jangan tunggu sebaliknya kita mula dari sekarang.


7 Cara Main Saham Pelabur Baru

7 Cara Main Saham Pelabur Baru - Tidak ada orang yang lahir-lahir terus pandai melabur saham.

bagaimana cara main saham

Semuanya bermula dengan zero. Kalau nak tunggu pandai baru nak bermula, sampai bila-bila takkan pandai. Sebaliknya, mula dahulu supaya jadi pandai. Jadi macam mana nak bermula dulu supaya jadi pandai tu ? Begini.

1) Buka Akaun CDS & Akaun Trading

Sediakan RM 10.60 dan pergi jumpa remisier / dealer.

Mereka ini bertugas dengan syarikat broker berlesen.

Senarai syarikat broker ini ada di laman web Bursa Malaysia (www.bursamalaysia.com). Rajinlah sikit cari info sendiri, jangan tunggu disuap sahaja. Kalau nak cari senarai syarikat broker pun perlu disuap, payah tu nanti nak buat analisa saham sendiri.

Memandangkan tuan membeli saham secara tunai, maka tak perlu tunjuk slip gaji. Maka, apabila tak perlukan slip gaji, sesiapa yang berusia 18 tahun dan ke atas dah dapat buka akaun. Sama ada tuan seorang pelajar, penganggur atau pun suri rumah.

Ada simpanan secukupnya dah dapat bermula.

2) Belajar Guna Online Trading Platform

Lepas dah siap akaun, belajar lah sikit dari remisier / dealer tu.

Bukan semua benda dapat tahu dari internet. Lebih-lebih kalau tak berapa celik IT. Berhenti mengadap komputer / smartphone dan jumpalah orang sebenar i.e. remisier / dealer yang jaga akaun tuan tu.

Belajar apa ?

Cara guna online trading platform syarikat broker itu lah. How to buy, how to sell, macam mana nak masukkan modal dan seterusnya. Perkara-perkara teknikal semacam itu.

Apa-apa tak faham bab teknikal sebegitu, kena terus tanya remisier / dealer.

Itu tugas mereka untuk membantu tuan berjual beli guna trading platform tu.

3) Masukkan Modal

Berapa ?

Ok, berapa duit lebih yang tuan ada sebulan ?

Susah sangat, sediakan sejumlah modal yang sama jumlahnya dengan langganan televisyen berbayar yang beratus-ratus tu setiap bulan. Kalau tuan dapat kayakan tauke syarikat televisyen berbayar tu setiap bulan, maksudnya tuan dapat kayakan diri sendiri juga.

Atau, masukkan modal yang jika tuan rugi 100% sekalipun tidak jatuh miskin.

Minimum beli saham adalah 1 lot, bersamaan 100 unit.

  • Kalau harga saham tu RM 0.40, maka RM 0.40 x 100 = RM 40.00 (sebelum kos brokerage dan lain-lain)
  • Kalau harga saham tu RM 4.00, maka RM 4.00 x 100 = RM 400.00 (sebelum kos brokerage dan lain-lain)

4) Terus Beli 2,3 Syarikat Dulu

Jadi bulan pertama, beli 1 lot saham bermula dengan huruf A dengan jumlah modal tu.

Bulan kedua, beli 1 lot saham yang bermula dengan huruf B pula. Bulan ketiga, beli 1 lot saham dengan huruf C pula. Selesai.

.

Itu sahaja ilmu ‘pelaburan’ yang tuan perlu tahu… setakat ini.

5 pembelian pertama saham kita adalah langkah pertama nak kenal dunia saham.

Kita membuat pelaburan pertama dalam keadaan kita masih bodoh dalam logik pelabur saham. Pembelian-pembelian tersebut memang DIJAMIN rugi. Tak perlu takut dengan kesilapan. Tak buat silap, tidak akan jadi pandai.

Dah buat, dah rasa sendiri turun naik harga, baru kita tahu apa sebenarnya yang kita tidak tahu.

Waktu itu baru berbaloi masuk kelas. Baru berbaloi untuk baca buku. Baru lah dapat menjadi pandai.

5) Baru Pergi Belajar Secara Formal

Tak perlu habiskan duit beli buku dulu.

Usah sibuk pergi kelas dulu.

Terus bertindak, buka akaun dulu dan beli saham secara hentam sajalah dengan modal yang kalau rugi 100% tak jatuh miskin. Nak berteori sangat, sila masuk universiti.

Apabila dah melakukan perkara ini, maka tuan dapat melalui fasa tak tahu yang seterusnya iaitu – tidak tahu nak buat apa pula apabila sudah bermula. Ketika ini barulah pergi belajar strategi-strategi pelaburan saham melalui seminar / buku / coaching dan sebagainya.

  • Waktu tu, baru seronok pergi kelas. Faham
  • Baru best baca buku. Cerah.
  • Barulah tahu nak tanya soalan apa. Dah ada pengalaman.

Bercakap mengenai strategi pelaburan saham, menurut Benjamin Graham, iaitu sifu kepada Warren Buffett, sekurang-kurangnya 4 strategi pelaburan saham.

i. Beli ketika pasaran saham jatuh teruk secara keseluruhannya


Bust!

Beli ketika semua orang menjual.

John Templeton membeli 104 syarikat ketika era Great Depression, 34 daripadanya bankrap dan nilai pelaburannya berkembang sekurang-kurangnya 4x ganda, beberapa tahun kemudian.

ii. Beli syarikat yang nilainya berpotensi untuk berkembang


Syarikat ini ada masa depan.

Strategi yang agresif.

Perlu ada kemahiran mengenal pasti bisnes yang berpotensi dan membelinya sebelum semua orang tahu. Jika syarikat tu dah jadi saham yang hot, maka jangan kejar untuk beli.

iii. Beli syarikat yang dijual pada harga yang lebih murah dari nilai


Mengambil kesempatan dari kegilaan Mr Market.

Atau sentimen turun naik harga pasaran saham. Iaitu apabila harga saham jatuh tetapi nilainya tetap atau menaik.

iv. Special situation.


Seperti arbitrage. Spinoff. Merger. Acquisition dan lain-lain.

6) Kalau Malas, Tidak Ada Masa Untuk Buat Analisa, Buy Indeks

Dah belajar secara formal.

Masih malas atau tidak ada masa untuk buat analisa.

Maka beli apa-apa unit trust yang bersifat index tracker, atau beli exchange traded fund (ETF).

7) Bersedia Untuk Rugi


Beli-beli untung.

Jangan rasa dah hebat sangat.

Kalau dapat untung cepat, itu bonus. Nasib baik sahaja tu. Sila beri masa 3 tahun untuk belajar selok-belok pelaburan dalam dunia sebenar. Tempoh 3 tahun pertama ini adalah tempoh lesen ‘P’.

3 tahun pertama gunakan modal yang sanggup rugi 100%. Lepas tengok dah dapat buat untung secara konsisten, baru gunakan modal yang serius. Iaitu modal yang memang untuk grow the  money.

Kalau rugi ?

Memang sudah disebut awal tadi, pelaburan saham DIJAMIN rugi.

Selaku orang yang bijaksana, tuan dapat rasa jika pelaburan saham ini adalah jodoh tuan untuk kembangkan harta selama 30 tahun. Jika tidak serasi, sila berhenti urus pelaburan saham sendiri.

Sumber : Pakdi.Net

Dikesempatan ini juga saya nak ajak anda muat turun  "5 Langkah Tingkatkan Keuntungan Anda Dalam Saham"

panduan saham malaysia pelabur baru

Buka laman web berikut untuk muat turun : 5 Langkah Tingkatkan Keuntungan Saham

Popup seperti di bawah akan muncul. Anda cuma perlu masukkan nama dan alamat email dan tekan pada butang "Berikan Saya". Anda akan diberi link muat turun ke email anda.

5-langkah-tingkatkan-keuntungan-saham

Panduan ini mengandungi 17 muka surat. Tak sampai 10 minit anda dah boleh habiskan pembacaan. Jika anda mahukan versi penuh dan lengkap untuk pelajari teknik analisis saham sekaligus meningkatkan keuntungan saham anda, panduan ini juga layak berada di tangan anda. Rujuk panduan ini disini.