7 Cara Main Saham Pelabur Baru

7 Cara Main Saham Pelabur Baru - Tidak ada orang yang lahir-lahir terus pandai melabur saham.

bagaimana cara main saham

Semuanya bermula dengan zero. Kalau nak tunggu pandai baru nak bermula, sampai bila-bila takkan pandai. Sebaliknya, mula dahulu supaya jadi pandai. Jadi macam mana nak bermula dulu supaya jadi pandai tu ? Begini.

1) Buka Akaun CDS & Akaun Trading

Sediakan RM 10.60 dan pergi jumpa remisier / dealer.

Mereka ini bertugas dengan syarikat broker berlesen.

Senarai syarikat broker ini ada di laman web Bursa Malaysia (www.bursamalaysia.com). Rajinlah sikit cari info sendiri, jangan tunggu disuap sahaja. Kalau nak cari senarai syarikat broker pun perlu disuap, payah tu nanti nak buat analisa saham sendiri.

Memandangkan tuan membeli saham secara tunai, maka tak perlu tunjuk slip gaji. Maka, apabila tak perlukan slip gaji, sesiapa yang berusia 18 tahun dan ke atas dah dapat buka akaun. Sama ada tuan seorang pelajar, penganggur atau pun suri rumah.

Ada simpanan secukupnya dah dapat bermula.

2) Belajar Guna Online Trading Platform

Lepas dah siap akaun, belajar lah sikit dari remisier / dealer tu.

Bukan semua benda dapat tahu dari internet. Lebih-lebih kalau tak berapa celik IT. Berhenti mengadap komputer / smartphone dan jumpalah orang sebenar i.e. remisier / dealer yang jaga akaun tuan tu.

Belajar apa ?

Cara guna online trading platform syarikat broker itu lah. How to buy, how to sell, macam mana nak masukkan modal dan seterusnya. Perkara-perkara teknikal semacam itu.

Apa-apa tak faham bab teknikal sebegitu, kena terus tanya remisier / dealer.

Itu tugas mereka untuk membantu tuan berjual beli guna trading platform tu.

3) Masukkan Modal

Berapa ?

Ok, berapa duit lebih yang tuan ada sebulan ?

Susah sangat, sediakan sejumlah modal yang sama jumlahnya dengan langganan televisyen berbayar yang beratus-ratus tu setiap bulan. Kalau tuan dapat kayakan tauke syarikat televisyen berbayar tu setiap bulan, maksudnya tuan dapat kayakan diri sendiri juga.

Atau, masukkan modal yang jika tuan rugi 100% sekalipun tidak jatuh miskin.

Minimum beli saham adalah 1 lot, bersamaan 100 unit.

  • Kalau harga saham tu RM 0.40, maka RM 0.40 x 100 = RM 40.00 (sebelum kos brokerage dan lain-lain)
  • Kalau harga saham tu RM 4.00, maka RM 4.00 x 100 = RM 400.00 (sebelum kos brokerage dan lain-lain)

4) Terus Beli 2,3 Syarikat Dulu

Jadi bulan pertama, beli 1 lot saham bermula dengan huruf A dengan jumlah modal tu.

Bulan kedua, beli 1 lot saham yang bermula dengan huruf B pula. Bulan ketiga, beli 1 lot saham dengan huruf C pula. Selesai.

.

Itu sahaja ilmu ‘pelaburan’ yang tuan perlu tahu… setakat ini.

5 pembelian pertama saham kita adalah langkah pertama nak kenal dunia saham.

Kita membuat pelaburan pertama dalam keadaan kita masih bodoh dalam logik pelabur saham. Pembelian-pembelian tersebut memang DIJAMIN rugi. Tak perlu takut dengan kesilapan. Tak buat silap, tidak akan jadi pandai.

Dah buat, dah rasa sendiri turun naik harga, baru kita tahu apa sebenarnya yang kita tidak tahu.

Waktu itu baru berbaloi masuk kelas. Baru berbaloi untuk baca buku. Baru lah dapat menjadi pandai.

5) Baru Pergi Belajar Secara Formal

Tak perlu habiskan duit beli buku dulu.

Usah sibuk pergi kelas dulu.

Terus bertindak, buka akaun dulu dan beli saham secara hentam sajalah dengan modal yang kalau rugi 100% tak jatuh miskin. Nak berteori sangat, sila masuk universiti.

Apabila dah melakukan perkara ini, maka tuan dapat melalui fasa tak tahu yang seterusnya iaitu – tidak tahu nak buat apa pula apabila sudah bermula. Ketika ini barulah pergi belajar strategi-strategi pelaburan saham melalui seminar / buku / coaching dan sebagainya.

  • Waktu tu, baru seronok pergi kelas. Faham
  • Baru best baca buku. Cerah.
  • Barulah tahu nak tanya soalan apa. Dah ada pengalaman.

Bercakap mengenai strategi pelaburan saham, menurut Benjamin Graham, iaitu sifu kepada Warren Buffett, sekurang-kurangnya 4 strategi pelaburan saham.

i. Beli ketika pasaran saham jatuh teruk secara keseluruhannya


Bust!

Beli ketika semua orang menjual.

John Templeton membeli 104 syarikat ketika era Great Depression, 34 daripadanya bankrap dan nilai pelaburannya berkembang sekurang-kurangnya 4x ganda, beberapa tahun kemudian.

ii. Beli syarikat yang nilainya berpotensi untuk berkembang


Syarikat ini ada masa depan.

Strategi yang agresif.

Perlu ada kemahiran mengenal pasti bisnes yang berpotensi dan membelinya sebelum semua orang tahu. Jika syarikat tu dah jadi saham yang hot, maka jangan kejar untuk beli.

iii. Beli syarikat yang dijual pada harga yang lebih murah dari nilai


Mengambil kesempatan dari kegilaan Mr Market.

Atau sentimen turun naik harga pasaran saham. Iaitu apabila harga saham jatuh tetapi nilainya tetap atau menaik.

iv. Special situation.


Seperti arbitrage. Spinoff. Merger. Acquisition dan lain-lain.

6) Kalau Malas, Tidak Ada Masa Untuk Buat Analisa, Buy Indeks

Dah belajar secara formal.

Masih malas atau tidak ada masa untuk buat analisa.

Maka beli apa-apa unit trust yang bersifat index tracker, atau beli exchange traded fund (ETF).

7) Bersedia Untuk Rugi


Beli-beli untung.

Jangan rasa dah hebat sangat.

Kalau dapat untung cepat, itu bonus. Nasib baik sahaja tu. Sila beri masa 3 tahun untuk belajar selok-belok pelaburan dalam dunia sebenar. Tempoh 3 tahun pertama ini adalah tempoh lesen ‘P’.

3 tahun pertama gunakan modal yang sanggup rugi 100%. Lepas tengok dah dapat buat untung secara konsisten, baru gunakan modal yang serius. Iaitu modal yang memang untuk grow the  money.

Kalau rugi ?

Memang sudah disebut awal tadi, pelaburan saham DIJAMIN rugi.

Selaku orang yang bijaksana, tuan dapat rasa jika pelaburan saham ini adalah jodoh tuan untuk kembangkan harta selama 30 tahun. Jika tidak serasi, sila berhenti urus pelaburan saham sendiri.

Sumber : Pakdi.Net

Dikesempatan ini juga saya nak ajak anda muat turun  "5 Langkah Tingkatkan Keuntungan Anda Dalam Saham"

panduan saham malaysia pelabur baru

Buka laman web berikut untuk muat turun : 5 Langkah Tingkatkan Keuntungan Saham

Popup seperti di bawah akan muncul. Anda cuma perlu masukkan nama dan alamat email dan tekan pada butang "Berikan Saya". Anda akan diberi link muat turun ke email anda.

5-langkah-tingkatkan-keuntungan-saham

Panduan ini mengandungi 17 muka surat. Tak sampai 10 minit anda dah boleh habiskan pembacaan. Jika anda mahukan versi penuh dan lengkap untuk pelajari teknik analisis saham sekaligus meningkatkan keuntungan saham anda, panduan ini juga layak berada di tangan anda. Rujuk panduan ini disini.


3 Website Borong Barang Murah Dari China Secara Online

3 Website Borong Barang Murah dari China Secara Online - Tanpa laman web yang panduan import barang dari china secara online ini, dah tentu sampai sekarang saya masih blur bagaimana nak beli borong barang china tanpa pergi ke china. Sebenarnya ada banyak website memborong barang china tapi cukuplah 3 website ini yang boleh anda jadikan rujukan sebab ini antara website yang digunakan oleh pemborong dari malaysia.

Banyak kelebihan beli barang dari china secara online misalnya melalui website Taobao.com. Anda tak perlu nak ke china dan barang yang anda pesan akan cepat sampai dalam keadaan selamat. Lagi satu barang yang dibeli secara online ni jauh lebih murah dan kalau jual balik kat negara kita ni memang dapat untung dua hingga tiga kali ganda.

3 Website Borong Barang Murah Dari China Secara Online

Ok, tanpa membuang masa anda, 3 website yang anda boleh gunakan untuk memborong barang murah dari china akan saya senaraikan di bawah ini:

1.Alibaba.com

Di Alibaba.com, ianya adalah lebih khusus kepada pemborong-pemborong yang BESAR dimana, produk-produk disitu dijual dengan harga yang sangat rendah. Tetapi untuk membeli di Alibaba, secara purata, minimum kuantiti yang perlu dipesan adalah antara 500 unit hingga 1,000 ke 10,000 unit.

produk disitu dijual dengan harga yang sangat rendah. Tetapi untuk membeli di Alibaba, secara purata, minimum kuantiti yang perlu dipesan adalah antara 500 unit hingga 1,000 ke 10,000 unit.

2.AliExpress.com

Manakala AliExpress.com pula, adalah untuk segmen pengguna (consumer) dimana, di AliExpress.com, anda boleh membeli produk pada kuantiti yang sedikit, tetapi dengan harga yang agak mahal. Ianya sebenarnya sebuah website yang disasarkan kepada pengguna-pengguna di U.S yang mahu membeli barang dari China secara terus.

3.TaoBao.com


website beli barang dari china

TaoBao.com pula, adalah di tengah-tengah... ianya adalah khas untuk pemborong-pemborong kecil yang mahu memborong secara kecil-kecilan. Di TaoBao.com, anda boleh memborong barang dari 5 unit hinggalah kepada beberapa puluh unit. Harganya pula adalah tidak terlalu mahal seperti AliExpress dan juga tidak terlalu murah seperti Alibaba.com . Jadi ianya "just nice!". Sangat sesuai untuk pemborong-prmborong kecil mendapatkan bekalan bagi memulakan perniagaan mereka secara kecil-kecilan.

Ok, lepas ni janganlah rasa pelik kalau tiba-tiba rakan anda buat bisnes jual barang dari china. Bila ditanya kat mana nak dapatkan barang dari china mereka akan jawab beli secara online. Bunyinya macam mudah kan? Tapi sebaliknya kena tahu cara yang betul dan semestinya kena rajin membaca "Panduan borong barang dari china".

Sambung tentang website Taobao. Jika disenaraikan ada beberapa laman web lain untuk anda borong dari china misalnya Ali Baba. Kali ini saya tak nak cerita tentang Ali Baba ke ape cuma saya nak kongsikan tentang website Taobao.

Website Taobao dah lama dah wujud dan dah ada panduan membeli di Taobao ni cuma kita je tak perasaan. Di Taobao ni ada pelbagai jenis produk yang anda boleh jual semula dengan untung yang lumayan. Cuma ada beberapa perkara yang perlu anda ambil serius kalau berhasrat nak membeli di Taobao.

Antaranya...

  • Anda kena tahu produk apa yang laku keras
  • Produk apakah yang perlu dielakkan
  • Cara membuat pembelian di di Taobao.com
  • Cara jual semula produk tu secara online
  • Proses jualan dengan teknik mengayat

Kalau nak disenaraikan memang ada banyak. Itu cuma sebahagian daripada panduan borong barang dari china di Taobao. Taobao.com sebenarnya lubuk yang sesuai untuk memborong barang dari china. TaoBao.com diwujudkan khas untuk pemborong-pemborong kecil yang mahu memborong secara kecil-kecilan.

Di TaoBao.com, anda boleh memborong barang dari 5 unit hinggalah kepada beberapa puluh unit. Harganya pula adalah tidak terlalu mahal seperti AliExpress dan juga tidak terlalu murah seperti Alibaba.com. Jadi ianya "just nice!". Sangat sesuai untuk pemborong-pemborong kecil mendapatkan bekalan bagi memulakan perniagaan mereka secara kecil-kecilan.

Nampak tak macam mana orang kita buat duit dengan borong barang dari china ni. Mereka beli borong dengan harga yang murah dan jual dengan keuntungan 2 hingga 3 kali gandanya. Tapi itulah kena berhati-hati untuk membeli di Taobao takut-takut ditipu.

Tapi biasanya mereka yang selalu beli barang dari china ni dah ada rahsia mereka yang tersendiri. Mereka dah ada cara nak dapatkan barang yang ada permintaan, barang yang murah dan juga berkualiti.

Kesimpulannya,

Sebenarnya, laman web panduan beli barang china melaluit taobao.com banyak membantu peniaga borong barang murah secara online dari china. Biasanya mereka yang beli barang dari china terdiri daripada mereka yang nak dapatkan produk yang jauh lebih murah dan untuk dijual. Daripada terlibat dengan supplier yang cekik darah lebih baik anda beli terus dari china.

Panduan memborong di taobao.com ini sebenarnya banyak membantu peniaga memborong barang murah dari china. Sila muat turun versi preview kat sini ye. Ok, kalau anda betul-betul mahu belajar lebih lanjut lagi tentang panduan borong china, saya sangat rekemen anda bookmark laman web ini sebagai rujukan utama.

Sekian, terima kasih.


Cara Mudah Beli Buku Formula Tarik Rezeki

Cara Mudah Beli Buku Formula Tarik Rezeki - Buku ini adalah buku motivasi yang bagi saya lain dari yang lain. Auranya sangat luar biasa. Sebelum ini saya pernah baca buku Mudahnya Menjemput Rezeki antara buku kegemaran saya. Memang tak puas baca buku MMR tu. Kali ini saya tambah lagi koleksi saya dengan buku 111 Formula Tarik Rezeki a.ka FTR.

Untuk makluman, pada mulanya FTR dikeluarkan dalam bentuk elektronik iaitu Ebook yang anda boleh baca di laptop, smartphone mahupun tablet. Asalkan ada aplikasi Acrobat Reader untuk support PDF.

Memandangkan FTR mendapat sambutan yang luar biasa, Puan Nora Yusof telah menerbitkannya dalam bentuk buku fizikal yang anda boleh pegang, sentuh dan rasa. Melalui update terbaru ini anda akan diberikan Buku Fizikal FTR beserta versi Ebook. [Rujuk Entri Sebelum Ini]

7 Masalah Rezeki Yang Dihadapi Ramai Orang :

#1 – Sering ditimpa pelbagai masalah atau sakit, stress meningkat.
#2 – Ada saja barang yang kerapkali rosak seperti kereta atau handphone. Nikmat ditarik sekelip mata macam tu je.
#3 – Miliki hutang yang tinggi dan rasa tak mampu nak langsaikan.
#4 – Hubungan antara keluarga atau suami isteri serabut disebabkan wang.
#5 – Duit masuk namun cepat habis sebelum akhir bulan, tak tahu ke mana.
#6 – Diri gelisah, bimbang tak tentu hala setiap hari bila fikir tentang rezeki.
#7 – Doa nak rezeki banyak, belum dimakbulkan. Malah rezeki sukar sangat masuk. Anda tak tahu puncanya kenapa.

..

Jadi terus terang saya katakan buku ini akan membantu anda keluar dari belenggu masalah sempit rezeki.

Mana Mungkin Aku Merupakan Hamba Yang Miskin Sedangkan Allah Itu Maha Kaya.

Sedangkan bumi yang begitu kompleks ini Allah jadikan sangat mudah,
apatah lagi setakat bagi anda RM100,000 sebulan?

Kacang saja bagi Allah.

Kandungan Ebook & BUKU 111 Formula Tarik Rezeki?

MODUL 1 : MENGAPA REZEKI SEMAKIN SEMPIT, SEMAKIN BOCOR?

MODUL 2 : TEKNIK MENARIK REZEKI YANG BERKESAN

MODUL 3 : TIPS REZEKI PANTAS, BERSIH KOLAM JIWA

MODUL 4 : 7 BONUS REZEKI


Cara Mudah Beli Buku Formula Tarik Rezeki

Langkah 1

Layari laman web berikut : http://tinyurl.com/formulatarikrezeki

Baca maklumat yang terpapar pada laman web tersebut. Jika berminat untuk membuat tempahan, sila pilih pakej yang anda mahukan. Sama ada Pakej Gold atau Platinum. Tekan pada butang beli sekarang.

Pakej Gold

Pakej Platinum

Langkah 2

Anda akan dibawa ke halaman pengesahan tempahan dan kaedah pembayaran seperti berikut.

Pastikan pakej yang anda pilih, kuantiti dan harga dengan betul. Semak betul-betul dan klik "Bank Transfer" atau "Kad Kredit/Debit/Paypal".

Jika anda ingin menggunakan perkhidmatan online banking atau bank transfer, sila pilih Bank Transfer.



Langkah 3

Jika anda memilih kaedah bayaran menggunakan Bank Transfer, sila pilih mana-mana perbankan berikut :



Langkah 4

Kemudian isi borang tempahan berikut dengan lengkap :

Pastikan anda menggunakan maklumat yang lengkap seperti :
  1. Nama penuh
  2. Alamat email yang katif
  3. No telefon
  4. Alamat
  5. Password (tak kisah macam mana)


Sila masukkan tarikh pembayaran yang telah anda buat. Boleh rujuk pada resit bayaran. Jika guna CDM, anda tulis je CDM kat kotak bukti transaksi di bawah.




Free Gift Formula Tarik Rezeki


Tawaran ISTIMEWA, setiap pembelian akan disertakan dengan FREE GIFT Buku Mini Mudahnya Menjemput Rezeki dan Tasbih Digital.

Boleh hubungi saya untuk saya bantu anda dapatkan buku formula tarik rezeki dan free gift ini dengan kadar segera.

Sila WhatsApp "FTR" ke www.wasap.my/60145151931

SMS atau Call 018-3843263
Jangan Lupa untuk sertai channel Telegram Rezeki Melimpah Ruah di sini untuk dapatkan tips rezeki setiap hari percuma : http://t.me/rezekimelimpahruah


Penipuan Skim Cepat Kaya

Penipuan skim cepat kaya

CONTOH : bgaimana kita tertipu dgn skim cepat kaya..ilmu ini perlu kita tahu..agar ianya tidak berlaku tuk kdua kalinya atau  terjebak
dgn saspek2 penipuan mana skim cepat kaya

1. Saya mempunyai modal cash sebanyak RM100,000. Saya buka satu syarikat/skim yang ada tawar 3 pakej pelaburan kepada orang ramai:

A. Gold - RM400
B. Platinium - RM4,000
C. Diamond - RM40,000

2. Untuk early stage bukan mudah untuk menarik pelabur, stage pertama adalah strategy untuk menjadi 'trusted'.

Pada permulaan ramai orang ragu-ragu dan takut ditipu tapi nak tahu. Kebanyakan orang ramai yang suka mencuba akan letakkan pakej yang paling minima iaitu Gold - RM400.

Pakej Gold ini dijanjikan akan dibayar RM100 sebulan selama 3 bulan, dan pelaburan ini akan matang pada bulan ke-4, dan mereka mempunyai pilihan untuk mendapat RM800 (keuntungan) dan pakej akan segera ditamatkan.

Contohnya 1000 orang masuk, total collection yang saya dapat adalah sebanyak RM400,000. Duit ini cukup digunakan untuk membayar habuan bulanan pelabur selama 4 bulan.

Duit modal Saya RM100,000 digunakan untuk membayar sebahagian kecil mereka yang stop pada bulan ke 4. Kalau 100 orang stop saya kena keluar RM800 x 100 = RM80,000.

Apa ada hal keluar sikit modal saya, janji saya dapatkan trusted mereka. Tengok nanti bagaimana saya ‘makan' duit mereka balik.

3. Psikologi emosi dimainkan waktu ini dimana pelabur akan menjadi tamak sebab dengan hanya menunggu lagi 5 bulan mereka akan mendapat RM3600 disamping RM100 bulanan.

Kebanyakan mereka tidak akan stop pada bulan ke 4 tersebut kerana mereka menanti habuan yang lebih lumayan di hadapan. Maka mereka mengambil pilihan teruskan habuan bulanan RM100.

4. Pada bulan keempat tersebut pelabur-pelabur sudah termakan 'trusted' dengan dana tersebut disamping sebahagian kecil yang stop dan dapat RM800 tersebut menjadi bukti kononnya skim itu adalah sangat-sangat 'trusted'.

5. Waktu ini kepercayaan terhadap skim ini akan menebal. Maka berbondong-bondonglah diajak keluarga, rakan office, sahabat handai, orang kampung melabur bersama kerana taksub dengan keyakinan tersebut. Diajak joint venture, kumpul modal ramai-ramai dan melabur.

6. Make it short. Contoh 1000 orang tadi yang sangat yakin dan dipukau dengan 'Trusted Scheme' upgrade kepada pakej Diamond - RM40,000.

Duit tu mungkin dari joint venture, kumpul duit orang, personal loan, jual harta, pinjam 'Along'. RM40,000 x 1000 = RM40,000,000.

7. Senangnya saya nak dapatkan RM40,000,000 (Rm40 juta!) dengan hanya membayar nilai lakonan 'Trusted'.

Bila dah dapat duit, masa ni saya dah boleh istihar macam-macam kepada pelabur-pelabur saya. Paling senang kena rompak, kena tipu atau pecah amanah (tuduh jer sesiapa dalam syarikat dan jadikan kambing hitam).

Dan saya tak mampu pulangkan modal pelaburan tersebut kepada pelabur pelabur. Untuk meredakan amarah pelabur saya, saya minta tempoh 6 bulan untuk selesaikan & recovery, cukup 6 bulan Saya minta extent Lagi 6 bulan.

Lama-lama mereka putus harap dan pasrah duit mereka telah hangus (disini saya akan mainkan sentimen agama sikit seperti rezeki itu Allah yang tentukan). Mereka akan lupa hari demi hari.

Tuduh pulak Kerajaan melalui Bank Negara rampas semua wang & aset syarikat sebagai penutup cerita & lakunan

Jika anda rasa penulisan ini memberi kesedaran dan manfaat kepada anda, haruslah di “kongsikan” bersama orang lain agar ianya tersebar luas dan dapat manfaat bersama.

penipuan skim cepat kaya

Dipersilakan SHARE & TAG RAKAN ANDA di ruangan di bawah. Moga Allah merahmati perjuangan kita.

Jgn Tertipu dgn skim cpt kaya

Kalau nak sangat cepat kaya jangan masuk skim cepat kaya tapi kena jadi penganjur skim cepat kaya

Sebelum buat sebarang keputusan sila ingat pada Allah swt dulu ye.


Perkongsian dari group whatsapp.


Cara Mulakan Bisnes Air Dan Air Balang

Cara Mulakan Bisnes Air Dan Air Balang - Saya tulis entri ini untuk menjawab persoalan sejauhmanakah keuntungan bisnes air balang. Orang lain buat bisnes kita pun sibuk nak buat bisnes tanpa buat kajian terlebih dahulu. Orang lain nak jadi peniaga air balang kita pun rasa nak jadi peniaga air balang juga.

Bisnes air balang adalah bisnes jual air. Jual air kepada pelanggan dengan pelbagai pilihan citarasa air. Kalau pergi ke pasar malam, pasar tani, pasar minggu anda boleh lihat beberapa buah gerai yang jual air balang. Kat pasar malam misalnya boleh ada 3 - 4 gerai yang jual air balang.

Tapi corak pelanggan di setiap gerai berbeza-beza. Ada gerai yang ramai pelanggan dan ada gerai kurang pelanggan. Ini yang saya maksudkan perkara yang anda perlu fikir. Apa yang membezakan bisnes air balang di setiap gerai. Adakah disebabkan daya kreativiti atau pengalaman peniaga air balang itu sendiri.

Cara Mulakan Bisnes Air Dan Air Balang


cara mula bisnes air balang

Ada gerai yang boleh untung lumayan walaupun hanya jual 3 jenis jus air balang. Inilah yang dikatakan ilmu bisnes air balang. Pendek kata, anda buatlah kajian sebelum mulakan bisnes air balang. Itupun kalau anda mahu untung dalam bisnes air balang.

Siapa yang tak nak untung kan? Jadi, belajarlah dari pengalaman orang-orang yang telah berjaya. Dan saya galakkan anda baca buku panduan bisnes air balang.

Mari kita buat pengiraan berapakah modal atau kos bisnes air balang?

Berapa Kos Bisnes Air atau Air Balang

Kos memulakan bisnes air balang adalah rendah dan anda boleh dapatkan untung lumayan. Tapi sejauh mana kebenarannya. Mari kita buat kira-kira sekejap.

Satu perkara yang anda perlu tahu, bisnes air
ini untungnya BESAR . Kos permulaan serta kos
harian untuk menjalankan bisnes air ini juga
agak rendah.

Anda boleh memulakan bisnes air balang ini
dengan modal permulaan di bawah RM1,000.
(Kos membeli kanopi, meja, serta balang air)

Manakala, kos untuk membuat air pula, sekitar
RM100 setiap hari, (bergantung kepada jenis air
yang anda mahu jual).

Sebagai contoh...

Jika anda mahu menjual air soya, kos untuk membeli 1kg kacang soya dan 2 beg ais, adalah sekitar RM12 sahaja .

Namun setelah di proses menjadi air soya dan
dimasukkan ke dalam balang air untuk dijual,
anda boleh menjualnya sebanyak 120 cawan.

Jika setiap cawan di jual dengan harga RM1.00...Bermakna anda sudah memperolehi
RM120 ... Peningkatan sebanyak 1,000% dari
modal yang dikeluarkan.

Begitu juga dengan air-air yang lain.... Kadar
keuntungan kasar bisnes air ini... selalunya
adalah 500% ke atas berbanding kos modal
yang dikeluarkan.

Pada saya, banyak juga keuntungan bisnes air balang. Anda boleh rujuk lebih banyak maklumat dalam panduan bisnes air balang.

Jus Air Balang Popular

Berikut saya senaraikan jus air balang yang popular. 8 Resepi Jus Buah tersebut adalah:

1. Jus Mangga
2. Jus Tembikai Susu
3. Jus Tembikai
4. Jus Carrot Susu
5. Jus Asam Boi & Limau Kasturi
6. Jus Mata Kucing
7. Jus Air Jagung
8. Jus Nenas Madu

Ok, adakah anda sudah bersedia untuk buat bisnes air balang dan untung lumayan? Jika ya, anda boleh belajar melalui panduan bisnes air balang.

Tak rugi jika anda belajar. Ilmu yang sangat berguna jika anda mahu berjaya dalam bisnes air balang. Rujuk panduan air balang sekarang.


7 Keajaiban Dunia Disekeliling Kita Tapi Kita Tak Sedar

Renungan Bersama

Seorang guru memberikan tugasan kepada pelajarnya untuk  menuliskan 7 Keajaiban Dunia.

Seorang gadis kecil yang paling pendiam di kelas itu, menyiapkan tugasannya paling akhir dengan perasaan ragu-ragu. Tidak ada seorang pun yang memperhatikannya...

Sebahagian besar pelajar menulis demikian...

Tujuh Keajaiban Dunia:
1. Piramid
2. Taj Mahal
3. Tembok Besar Cina
4. Menara Pisa
5. Kuil Angkor
6. Menara Eiffel
7. Kuil Parthenon

tembok besar china

Pada saat memeriksa tugasan pelajarnya yang paling terakhir itu, guru terdiam...tugasan terakhir itu adalah milik si gadis kecil pendiam tadi…isi jawapannya adalah :

Tujuh Keajaiban Dunia:
1. Boleh Melihat
2. Boleh Mendengar
3. Boleh Menyentuh
4. Boleh DiSayangi
5. Boleh Merasai
6. Boleh Tertawa, dan
7. Boleh Mencintai…

Setelah duduk diam beberapa saat, guru menutup semua tugasan pelajarnya.
Kemudian menundukkan kepalanya dan berdoa...

Mengucap syukur untuk gadis kecil pendiam
 yang telah mengajarkannya sebuah pelajaran hebat.

Tidak perlu mencari sampai ke hujung bumi untuk menemukan keajaiban. Keajaiban itu ada di sekeliling kita untuk dimiliki dan disyukuri..

Kita hidup di gunung, merindukan pantai. Kita hidup di pantai, merindukan gunung.

Kalau kemarau kita tanya bila hujan? Pada musim hujan kita tanya bila kemarau?

Duduk di rumah, berkeinginan untuk keluar. Setelah keluar berkeinginan untuk pulang.

Waktu sunyi mencari keramaian. Waktu ramai cari ketenangan.

Ketika bujang mengeluh keinginan untuk berkahwin. Sudah berkeluarga mengeluh belum miliki  anak. Setelah ada anak, mengeluh perbelanjaan hidup.

Ternyata, sesuatu nampak indah kerana belum kita miliki..

Bilakah kebahagiaan akan diperoleh kalau kita sentiasa memikirkan apa yang belum ada, tapi mengabaikan apa yang sudah kita miliki..

Jadilah peribadi yang selalu bersyukur dengan rahmat dan nikmat yang sudah kita miliki..

Mungkinkah sehelai daun yang kecil dapat menutup bumi yang luas ini? Sedangkan menutup mata dengan telapak tangan sahaja pun sudah begitu sukar..

Tapi, kalau daun kecil ini menutup mata kita, maka tertutuplah bumi yang luas ini..

Begitu juga bila hati ditutupi fikiran buruk sekecil manapun, maka kita akan melihat keburukan di mana-mana, dan bumi ini sekalipun akan nampak buruk..

Jadi, janganlah menutup mata kita walaupun hanya dengan daun yang kecil.
Janganlah menutup hati kita dengan sebuah fikiran buruk, walaupun cuma sehujung kuku.

Syukuri apa yang sudah kita miliki, sebagai modal untuk memuliakanNya.

Kerana hidup adalah waktu yang dipinjamkan dan amanah yang perlu dipertanggungjawabkan..

Bersyukurlah atas nafas yang masih kita miliki..

Bersyukur atas keluarga yang kita miliki..

Bersyukur atas pekerjaan yang kita miliki..

Bersyukur atas kesihatan yang kita miliki..

Bersyukur atas rahmat dan nikmat yang kita miliki..

Bersyukur dan sentiasa bersyukur  dalam segala perkara..

Semoga kita mendapat manfaat dan sentiasa bersyukur...

Syukur itu indah...